Paard trekt bomen in Schijndel (bron: Flickr/BHIC) |
Zestiende brief, deel 5
Hierdoor komt het ook dat men geen ware huwelijksliefde tussen man en vrouw vindt. Zij staan altijd geheel onverschillig ten opzichte van elkaar. Zodra het huwelijk is voltrokken, houdt ook de liefde op, zodat dit volgende goed op de bewoners van de Meierij van toepassing is:
On dit, que l’amour
ne dure qu’un jour
dans le mariage.
Een boer in de Meierij heeft in het algemeen meer oog voor zijn paard dan voor zijn vrouw. Zo gauw de eerste ziek is, loopt hij schielijk naar de paardendokter. Maar wordt zijn vrouw ziek: die zal vanzelf wel beter worden. Ik vroeg aan een boer wat hij het best kon missen, zijn paard of zijn vrouw en ik kreeg als antwoord: “Mijn heer! Een paard kost enorm veel geld!” Ik kon zijn gedachtegang makkelijk raden, ofschoon hij veel werk van zijn vrouw scheen te maken.
Ja, het is precies zo als je mij vraagt over de schoolmeesters. Men heeft er een paar afgezet, maar niet omdat zij iets misdaan hadden of omdat ze niet kundig genoeg zouden zijn. Het was louter en alleen om een roomse te kunnen hebben die de kinderen vanuit roomse boeken zou kunnen onderwijzen, zoals dat in enkele dorpen gebeurt. Op die manier kunnen de protestanten hun kinderen niet goed naar school sturen. Onder de nieuw aangestelde roomse schoolmeesters zijn ellendige brekebenen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten