Kasteel Gemert (bron: ICC Kasteel Gemert) |
Dertiende brief, deel 4
Wat is dat toch een combinatie van dingen! Bijgeloof, devotie, religie, dansen, zuipen en zo maar door. De man die het kruis sleept, moet dit voorrecht nog wel van de priester kopen, al is het een zware klus. Maar dat is ook geen wonder, want het levert bijzondere eer op, heiligheid en vergeving van zonden.
Als je nadenkt over deze bijgelovige plechtigheden, mag je wel met de heidense dichter Persius uitroepen:
O curva in terras animae, et coelestium inanes!
wat ik ergens heel mooi vertaald vond als:
Verblinde zielen! die laag naar de aarde kromt
en ledig zijt van ’t goed, dat uit de hemel komt!
en ledig zijt van ’t goed, dat uit de hemel komt!
Tegenwoordig vinden deze schandelijke processies niet meer plaats, omdat zij door de Fransen zijn verboden. Maar in stilte komen hier nog veel Meierijenaars heen op bedevaart. Dat moest naar mijn idee verhinderd worden, want hierdoor verdwijnt er veel geld over de grens, wordt er veel tijd verspild en worden het domme bijgeloof en haat erdoor aangewakkerd.
Gemert is een behoorlijk groot en mooi dorp, maar een paar jaar geleden heeft het zwaar geleden onder een hevige brand. Nog niet alle huizen zijn al weer opgebouwd. Midden in het dorp ligt een zeer mooi kasteel, werkelijk een prachtig gebouw. De Grote Kerk behoort aan de roomsen toe en de hervormden, die maar met weinig zielen zijn, bezitten slechts een klein kerkje, de kapel genoemd, dat vroeger een klooster is geweest.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten