donderdag 1 september 2011
Waarom Helmondse bierkannen drie oren hebben
Tiende brief, deel 2
Men vertelt dat keizer Karel V ooit op dit stadhuis om een kannetje bier vroeg. De waard reikte hem dat aan, maar hield het handvat zelf vast. Daarop gaf de keizer de opdracht om een kan met twee oren te brengen. Dat gebeurde, maar die stomme ezel van een waard hield het nu met beide handen vast, zodat de keizer zijn kan nog steeds niet kon aanpakken. Daarop beval hij dat hier altijd kannen met drie oren gebruikt moesten worden, op straffe van dat iedereen de vrijheid zou hebben de kan in stukken te smijten.
Dit stadje vindt zijn bestaan grotendeels in zijn weverijen. De producten die hier geweven worden, noemt men hier “bontjes”, omdat ze uit gekleurde garens worden samengesteld. Ze worden gebruikt als halsdoeken, voorschoten, matrozenhemden en zo voort.
Nergens in de Meierij vind je meer bedelaars dan hier; ze komen soms van drie of vier uur lopen ver om hier te bedelen. Iedere dinsdag trekt er een hele karavaan naar Eindhoven.
Een à twee jaar geleden heeft men hier een Latijnse School opgericht, net als in Eindhoven. De praeceptors (men noemt ze hier rectors) zijn gevluchte, Brabantse priesters. Een ervan is een Capucijn. Ze onderwijzen de Latijnse Leerlingen (die men hier studenten noemt) in hoog tempo in het Latijn, maar de kwaliteit is er dan ook naar, dat wil zeggen: behoorlijk beroerd ofwel monnikenlatijn. De studenten (ik zeg het maar op zijn Helmonds) dragen kenmerkende blauwe mantels, kortom: alles op deze school is ingericht op de roomse manier.
Wat nu volgt, heeft betrekking op alle Meierijenaars en is dus niet louter van toepassing op de Helmonders. Ik heb zover ik kon alles uiterst nauwkeurig onderzocht, maar als ik het ergens mis heb, als men het mij beter weet te vertellen, dan zal ik je dat laten weten. Ik zou je graag - als ware mensenvriend - een gunstig beeld van de Meierijenaars ophangen, maar mijn waarheidsliefde weerhoudt mij daarvan.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Voor meer waarheidsliefde zie
De legende van de Pot van Olen
Aha... Dus zó zit het! Hartelijk dank voor deze nuttige verwijzing. We leren iedere dag ;-)
Een reactie posten